Etniczne.

Temat: Wielkanoc
Szynka
przepis Niki24

kupuje sie szynke koniecznie ze skórą
szynke sie pekluje delikatną solanką
skóre nacina w kratke, naciera , pieprzem i olejem
w naciecia skóry sie wbija gozdziki


piecze sie ze 2, 5 godziny podlewając rosołem i białym winem
pod koniec smaruje sie ją miodem i musztarda zeby skórka byla brązowa

dodatkowe informacje Niki24
2 dni nasolona lezała a potem była pieczona po prostu w piekarniku
czesto podlewana rosołem z winem wymieszanym
bardzo czesto , zeby nie wyschła
aha, miala 1,5 kg a siedziala ponad dwie godziny, 2i pol chyba
zeby byla miekka
pod koniec posmarowana miodem z pusztarda i włączony termoobieg zeby sie zrumienila

Szynka
przepis dorki

włóż ja do pojemnika plastikowego albo worka ( nie dziurawego ) nasyp tam przypraw : sół, majeranek, papryka słodka, trochę ostrej, pieprz ziołowy, świeżo zmielony pieprz, czosnek zmiażdzony i co tam jeszcze lubisz tylko nie przesadź Włóż ziele angielskie i liść laurowy, możesz ją naszpikować kawałkami czosnku Wlej oleju i pomiąchaj żeby ładnie się szynka oblepiła . Włóż do lodówy .
No i jak przyjdzie czas pieczenia czyli pewnie za 2 dni wyjmij ją z pojemnika czy worka zawiń z tą marynatą w fiolię aluminiową i piecz 1kg mięsa 100 minut
Na 15 minut przed końcem pieczenia natnij folię żeby się zarumienieło



SZYNKA PIECZONA ze strony Wędliny domowe
Źródło: montignac.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1129



Temat: [GwŁ] Szynka :-=29=29 - post skierowany do osób w
> On Sat, 18 Nov 2006 08:50:26 +0100, Darek S. wrote:[color=blue][color=green]
> > Heeeeeeeeeeeeelp, Pomocy!!! :-)))
> > Szukam szynki, kiełbasy (nie, nie wyborczej), kaszanki, tudzież innych
> > wyrobów masarskich - ale takich prawdziwych, gdzie jedyna chemia dodawana do
> > ich wyrobu to sól i saletra, a wędzone są w dymie, a nie w odpowiedniej
> > zalewie o zapachu dymu.[/color]
>
> Ja mam taki patent. W Selgrosie sprzedają peklowane mięso (szynka, karczek,
> schab, golonka, boczek). Mięso albo piekę w piekarniku, albo daję znajomemu
> do wędzenia (tylko trzeba mieć takiego znajomego ;) ).
> Przynajmniej wiem co jem, bo sam mięso przyprawiam. :)
>
>
> Pozdrawiam
> PT[/color]
To nie wiesz co jesz. Skąd wiesz czym oni tam peklują i w jaki sposob. Myślisz
że jak można zgodnie z przepisami do mięsa dowalić jeszcze raz tyle wody to tego
nie robią. Ja bym robił. Ostatecznie woda dużo tańsza od mięsa. A ty i tak nie
zauważysz bo woda jest związana takim preparatem co z alg robią. Teraz mięso
robi za gąbkę do wody. Ile Ci ubywa wagi przy pieczeniu?. Połowa czy trochę
mniej? Supermarket jest ostatnim miejscem w którym można wierzyć w jakość mięsa.
Widziałem w reklamach " szynka staropolska - 9,99 za kilogram". Surowe mięso
jest droższe. Tomek

--


Źródło: wirtualna.warszawa.pl/forum/showthread.php?t=37004


Temat: aromat identyczny z naturalnym?

trudno jest coś kupić bez E

mam nielegalny przepis, tego juz dzis nie wolno i nigdy tego nie robiłem...

kupujesz na wsi świnię, bierzesz masarza, który beż żadnych środków chemicznych robi ci wyroby... i uważaj są może tłuste, może nie zależy od świnki, ale kaszaneczka smakuje lepiej jak najdroższ szynka ze sklepu, kiełbasa naprawdę jest wiejska i po prostu miód..... a przede wszystkim są zdrowe

szynka z takiej świni, możecie nie uwierzyć to zupełnie jak szynka:):):) a nie coś ze sklepu jak w:
http://www.dziennik.pl/Default.aspx?...rticleId=28430
I tu niestety się mylisz. Masarz, który będzie Ci robił domową szyneczkę lub kiełbasy doda saletry by wędlina miała różowy kolor. Inaczej będzie wyglądała jak pieczony schab.
Pytanie tylko ile doda? W przemyśle używa się do peklowania mięsa gotowej mieszanki saletry z solą by uniemożliwić przedawkowanie.
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=79330


Temat: Peklowane mięsko
Peklowane mięsko
  Składniki Przepis
1 kg mięsa surowego (szynka,karkówka,boczek)
około 4 liście laurowe
6-8 szt. ziela angielskiego
6-8 szt. jałowca
5 ząbków czosnku
sól peklowa


* W mięsie naciąć otwory nożykiem, włożyć czosnek,ziele angielskie i jałowiec.
* Mięso natrzeć mocno solą peklową, obłożyć listkami laurowymi i włożyć do naczynia z przykryciem.
Mięso puści własny sok.
* Przez czas peklowania przechowywać w lodówce
* Przez 5-6 dni peklowania przekładać z jednej strony na drugą
* Piec na tłuszczu ok.1 godziny przypiekając z każdej strony. Można również piec w piekarniku.
Źródło: forum.sat-box.pl/showthread.php?t=12811


Temat: Biała kiełbasa lekko peklowana
Biała kiełbasa lekko peklowana
  Składniki Przepis
Przepis na 1 kg mięsa: wieprzowina bez kości - łopatka albo karkówka, 3 dag soli + 4 g saletry potasowej (płaska łyżeczka) (albo 3dag gotowej soli do peklowania mięsa), 2 czubate łyżki majeranku, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 3 ząbki zmiażdżonego czosnku, 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry, 1 starta cebula, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczka żelatyny spęczniałej przez pół godziny w szklance zimnej wody. Wieprzowinę skręcić w maszynce z sitkiem o dużych oczkach. Dodać sól, saletrę (lub zamiast saletry i soli - sól do peklowania), majeranek, kolendrę, żelatynę, pieprz. Dokładnie wymieszać, zostawić na pół godziny w cieple, potem na 24 godziny w lodówce. Wieprzowe jelita (są paczkowane w supermarketach) nabijać ręcznie lub z maszynki do mielenia z końcówką do kiełbas. Nabitą kiełbasę związać na końcach, skręcać na odcinki 10 - 20 cm. Można przechowywać 1 dobę w lodówce i przed podaniem zalać wrzątkiem i gotować 20 min, albo piec w piekarniku w temp.200 st.C do zrumienienia. Można też od razu włożyć do gorącej wody i zaparzyć przez 40 min. Potem można przechowywać w lodówce do 4 dni, a przed podaniem podgrzać we wrzątku, piekarniku, na patelni lub w mikrofalówce. Kiełbaska pracochłonna ale pyszna. Smacznego
Źródło: forum.sat-box.pl/showthread.php?t=11982


Temat: Karkówka peklowana i pieczona
Karkówka peklowana i pieczona
  Składniki Przepis
Składniki Przepis
- karkówka b/ kości - ok. 2 kg
- sól peklowa
- czosnek - 7 ząbków
- ulubione przyprawy / ja daje pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
- 2-3 cebule
- licie laurowe, ziele angielskie
- rękaw foliowy do pieczenia-
Po umyciu , nacieramy naszą karkówkę solą peklową / na torebce jest przepis w jakich proporcjach /.obkładamy 2 pokruszonymi listkami laurowymi i 7 kulkami ziela angielskiego. Układamy w misce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4- 5 dni. Dwa razy dziennie obracamy, aby równo sie peklowało.Po tym czasie, opłukujemy mięsko / najpierw usuwamy liście i ziele ang. /, ostrym cienkim nożem robimy w karkówce wąskie otwory i wciskamy w nie pokrojony w dość grube słupki czosnek. Posypujemy ulubionymi ziołami, polewamy 2 łyzkami oleju obkładamy pokrojona w plastry cebulą i wsuwamy do rękawa foliowego.

Zaciskamy rękaw i wkładamy do nagrzanego do 200 o C piekarnika.Pieczemy ok. 1,5 godz.
Po całkowitym wystudzeniu zlewamy powstały sos, wyjmujemy z rękawa i schładzamy w lodówce.

Kroimy w cienkie plastry i podajemy zamiast wędliny.
Sos możemy wykorzystać do klusek śląskich, po zmiksowaniu, dodaniu śmietany z mąką.
Mięso jest pyszne, aromatyczne i kruchutkie.
Źródło: forum.sat-box.pl/showthread.php?t=10475


Temat: szynka w coli
Peklowanie to działanie na mięso roztworem soli. Po zalaniu nie trzyma się tego w lodówce, po prostu w temperaturze pokojowej.
(czasem da się kupić sól do peklowania)

Jeden z przepisów mówi tak:
W 1 litrze wody rozpuszczamy: sól do peklowania (lub zwykłą, kamienną) - 100 g;
cukier 1 łyżeczka;
pieprz czarny - 1 łyżeczka;
ziele angielskie - 1 łyżeczka;
listek laurowy - 3 szt.;
majeranek - 3 łyżeczki; (pieprz, ziele angielskie, listek laurowy i majeranek można zmielić)
czosnek – 1 główka (czosnek zgnieść).
Zalewę należy zagotować, ostudzić i dopiero potem zalać nią mięso.
Szynkę ułożyć w umytej i sparzonej kamionce, wlać zalewę aż pokryje mięso i przygnieść ciężarem.

W zależności ile jest mięsa tyle solanki przygotowujemy.
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=179022


Temat: peklowanie mięsa
peklowanie mięsa
  Zastanawiam się co to jest peklowanie mięsa. Ktoś mi powiedział, że to peklowane mięso jest idealne na świąteczny stół... nie wiem jednak jak się za to zabrać. Czy ktoś mógłby mi podać dobry przepis na peklowanie mięsa? z góry dziękuję za odpowiedź.
Źródło: ifd.pl/showthread.php?t=888


Temat: Babcia na diecie !!!!!!!!!!

  Witam :D. Ale żeście znowu napisały , czytam i czytam . U mnie nic nowego ,monotonia życia, rano jak zwykle obowiązki a teraz łapię oddech i siadam na chwilkę żeby się z Wami przywitać . Pogoda względna , dobrze że nie pada , słoneczko słabiutko zagląda . Podam Wam przepis na białą kiełbaskę , warto zrobić . Składniki ; 2,3 kg udek drobiowych należy obrać z kości i skóry , 3 kg piersi drobiowych , 1,2 gulaszu indyczego , sól peklowana , 5,5 łyżki majeranku ,5 łyżeczek czosnku granulowanego , 5 łyżeczek pieprzu mielonego , jelita , można kupić w marketach , malutkie opakowania . Mięso pokroić na małe kawałki , wsypać sól peklowaną wymieszać i pozostawić na 3 godziny , po tym czasie znowu wymieszać i pozostawić na 1,2 godziny . następnie zmielić mięsko na grubych oczkach ,dodać przyprawy i 4- 5 szklanek wody , wymieszać . bierzemy maszynkę z końcówką do nadziewania kiełbaski , naciągamy wypłukane jelita i nadziewamy . . Niby dużo pracy ale przy pomocy męża szybko idzie . Ja zrobiłam z 1/2 porcji . Polecam . :D:D
Źródło: dieta.pl/grupy_wsparcia/showthread.php?t=3713


Temat: I czasem placze nieukojona..
a ja nie jestem przekonana czy na pewno mamy organizmy przystosowane do jedzenia mięsa
są przeróżne szkoły odżywiania, diety itp.
np. teraz jest moda na dietę dostosowaną do grupy krwi, albo tzw. dieta rozdzielna
w/g mojej grupy krwi z mięs mogę jeść tylko drobiowe
na szczęście takie mięsko lubię, ale...lubię też inne rodzaje i tu jest kłopot, na szczęście z pewnością do przeskoczenia
kiedyś lubiłam różne wędliny, odkąd kolega pracujący w masarni opowiedział mi co się robi z mięsem aby je sprzedać...bleeeeeee, odechciało mi się wędlinek, czasem tylko lubię se urwać kawał kiełbachy i zjeść, ale to rzadko, raczej wolę sery, te przynajmniej nie gniją a pleśnieją;P

no a wracając do odżywiania i mięsożerności człowieka, to mam pewną myśl
jeśli nasz organizm /poza tym, że obdarzony jest umysłem i wyobraźnią, których brak zwierzętom/ rozpatrywać tylko od strony fizjologicznej czy jak to się tam nazywa, czyli patrząc od strony zdrowia fizycznego, to coś tu nie gra z tym żarciem mięsa
no bo np. zwierzęta są zarówno roślinożerne jak i mięsożerne
te drugie to są głownie takie "rasowe" drapieżniki jak lew, pantera, ale i kuna czy szczur, one jedzą mięso, ale jednocześnie mają dużo ruchu, a ruch ten przydaje się do spalania padliny co jest w tych drapieżcach, zatem jak zdrowe zwierzę poluje i biega, to wszystko jest oki, w sumie to mało istotne teraz dlaczego akurat tak się ukształtował ten drapieżny organizm i dlaczego nie wystarcza jemu roślinka do żarcia, pewnie też mięso wywołuje jakieś duże kumulacje energii, stąd duża agresja u drapieżcy jak głodny;P?;D
no a teraz co z takim zwierzęciem jak człowiek, które żre mięsiwo, na dodatek peklowane a potem siedzi dupskiem 24 na dobę w necie i pierdzi o zdrowym odżywianiu a w domu nie umie się dogadać z rodziną i tłumi swoją energię emocjonalno-mięsną?
hehe, no na pewno rośnie jemu brzuchol i umiera na arteriosklerozę, nie tylko w wyniku złej diety ale i złego ogólnego funkcjonowania w wielu sferach
w wyniku rozwoju technicyzacji człowiek, który nie zmienił diety na lżejszą nie jest w stanie przerobić tego co włoży w siebie w postaci mięsa
zatem nie jestem przekonana czy współcześnie rozwinięty i wyposażony w różne techniczne gadżety jak chociażby komputer odciągający ludzia od życia w realu z emocjami na pewno jest mięsożerny, może już mu tylko pozostało stać na głowie w rytmie mantry albo gibać się na aerobicu jak np. ja, albo...
zmienić dietkę, no ktoś może do mnie dołączy, będziemy sobie podsyłać przepisy na potrawy wegańskie, bo ni w ząb nie umiem tych kiełków przyrządzać:)

boshe, ale się rozpaplałam;P
Źródło: psychotrop.info/viewtopic.php?t=755


Temat: Mieska wielkanocne
Szynka peklowana pieczona

Składniki:
· 3 kg szynki wieprzowej
· zalewa do peklowania (patrz przepis poniżej)
· 1 szklanka czerwonego wina
· 1 szklanka czystego bulionu warzywnego
· sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

Peklować mięso w zalewie przez 7 dni w chłodnym miejscu (temp. około 7 - 8*C).

Uwaga:

podczas peklowania mięso musi być całkowicie przykryte zalewą.

Parzenie szynki.

Na około godzinę przed parzeniem wyjąć mięso z zalewy i dokładnie opłukać. Zagotować wodę (więcej nie gotować), włożyć szynkę do wrzątku i przykryć.
Wyjąć szynkę kiedy woda całkowicie wystygnie.

Wymieszać wino z bulionem i przyprawić solą i pieprzem.

Pieczenie.

Nagrzać piekarnik do 220*C. Ułożyć mięso na jakimś ruszcie w brytfannie podlać połową wina z bulionem i piec około półtorej godziny, podlewając pozostałym winem z bulionem, (w trakcie pieczenia po około godzinie mięso odwrócić).

Można podawać na zimno lub na gorąco.

Zalewa do peklowania szynki (1 litr)

składniki:

0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
0,10 litra octu winnego
3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka majeranku
2 szt. liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)
2/3 litra wody
2 łyżki soli peklowej
1 łyżka soli kuchennej

sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (prócz soli peklowej) dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić, dodać sól peklową i dokładnie wymieszać.

Smacznego

Autor:
Chef Pau
Źródło: mojeulubioneprzepisy.jun.pl/viewtopic.php?t=39


Temat: Wędzenie mięs i wędlin na święta i nie tylko
Przepis na 10 kg szynki. Najczęściej go stosuję.
Szyneczki w puckach po 1 do 1,2 kg. Wybieramy ładne, kształtne kawałki wagowo jw.
Ogonówka mile widziana.
Peklowanie
Na 10 kg mięsa
Dwa litry wody (zimna, najlepiej z lodem) i 0,22 do 0,25 kg peklosoli.
Biorę z tego 0,5 litra. Wlewam do garnuszka, wrzucam przyprawy.
Jest to garść pieprzu ziarnistego, pół garści ziela angielskiego, 3-4 listki laurowe, 2 główki pokrajanego czosnku, 3-4 gożdziki. Jak mam chęć podostrzyć to dodaję tabasko lub pieprz cayenne. W ilości według uznania. Można dodać imbiru. Wszystko według uznania. Robię to zawsze "na oko", więc nie pytajcie o dokładne ilości. To już własna improwizacja.
Przyprawy gotuję od momentu wrzenia ok. 5 min i wyłączam gaz. Niech stygnie.
Potem cedzę wywar przez wielokrotnie złożoną gazę.
Chodzi o to, aby pozbyć się wszelkich drobin i by została kwintesencja.
Następnie wlewam to do reszty wody z peklosolą.
Następnie za pomocą strzykawki i maksymalnie grubej igły nastrzykuję tym całość szyneczek. Podczas nastrzyków warto szyneczki masować, aby ładnie nasza solanka rozeszła się w mięsku.
Teraz szyneczki wędrują do miseczki lub miseczek i leżą sobie przez 48 godzin w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Oczywiście wycieka z nich trochę naszej solanki, w związku z tym po 24 godzinach przekładamy je na odwrót. Te co na dole, tona górę.
Po tym czasie wciskam je w siatki wędzarnicze.
Wędzenie.
Dym ma mieć temperaturę 45-55 stopni. Wędzimy ok. 3.5 do 4 godzin, do czasu, aż szyneczki osiągną mocno żółty kolor. Szyki marki szynki wyjmujemy z wędzarki. Ogonówki zostają w wędzarni.
Wyjęte szynki wędrują do garnka (dużego) w którym jest wrząca woda. Gaz na full i tak je trzymamy 15 minut. Gaz wyłączamy i utrzymujemy temperaturę wody 80 stopni.
Sprawdzamy temperaturę w środku szynki za pomocą termometru. Po osiągnięciu 69 stopni wyciągamy i przenosimy do chłodnego pomieszczenia w którym przebywają ok. 24 godzin. Potem zjadamy.
Ogonówki siedzą w wędzarni jeszcze ok. 1,5 do 2 godzin i wędrują do chłodnego pomieszczenia na 24 godziny.
Są już gotowe do spożycia
Podobnie postępuję z boczkiem. Ważnym jest, aby podczas wędzenia boczek nie puchł (tak jak gotowany). Zależy to od temperatury. Nie można go przegrzać. Dobrze uwędzony boczek ma taką samą grubość jak przed wędzeniem. Boczku nie gotuję.
Smacznego.
Źródło: sailforum.pl/viewtopic.php?t=7961